Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya sätt för att barn och unga inte ska begå brott

Två sönderbrutna handbojor i färg.

Nu under året pågår ett unikt samarbete mellan länsstyrelsen och Malmö universitet. Första delen genomfördes i förra veckan. – Målet är att få en bild över vilka behov och utvecklingsområden som finns för att barn och unga inte ska hamna i kriminalitet, säger Izabell Sjöberg på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Olika aktörer som jobbar brottsförebyggande med barn och ungdomar är en del av kartläggningen. Det görs i ett första skede genom fokusgruppsintervjuer. De berättar om hur de jobbar idag, vad de ser fungerar och vad som inte gör det. Materialet sammanställs och analyseras sedan av Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.

– Idag är det brottsförebyggande arbetet ofta väldigt spretigt. Att genomföra den här typen av projekt är ett sätt att få en tydligare bild av vad som görs och i förlängningen kommer det förhoppningsvis leda till bättre samordning och ett tydligare fokus.
Men för att uppnå detta krävs också bättre samverkan mellan akademin och praktiken, något som inte är självklart idag. Forskare kan skriva en rapport på sin kammare om hur det brottsförebyggande arbetet borde utformas och praktiker kan tycka att det är de som konkret jobbar med frågorna som har svaren.

Hur kommer det sig att de unga själva inte är en fokusgrupp i det här projektet, utan bara de som jobbar med dem?

– I det här läget behöver vi börja med offentliga aktörer få en samlad bild hur det ser ut i vårt län. För att senare arbeta gemensamt med de utvecklingsområden som kommer fram av kartläggningen, säger Erica Rang som tillsammans Izabell Sjöberg jobbar med brottsförebyggande arbete på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Bort med stuprören

– Det här med att stuprören i den offentliga verksamheten sällan är till en fördel för individen är förmodligen inte någon nyhet. Därför har vi har ett tydligt barn och ungdomsperspektiv. Vi utgår från dem och familjen. För de träffar och möter flera olika verksamheter och myndigheter under uppväxt tiden. Det är alltså den kedjan/flödet som vi intresserade av titta närmare på, säger Izabell Sjöberg och fortsätter.

– Men längre fram i arbetet kan det bli aktuellt att lyssna och lära av de unga. Ett av syftena med hela arbetet är ju att det ska bli bättre för målgruppen och att de som arbetar direkt med dem ska ha bättre förutsättningar för att hjälpa dem.

Om projektet:

Ungas brottslighet och utsatthet för brott är en av fem insatsområden som länets aktörer har identifierat som särskilt viktiga. För att förhindra att barn och unga (0-18 år) hamnar i kriminalitet krävs ett väl samordnat, kunskapsbaserat och brottsförebyggande arbete med fokus på att tidigt identifiera barn och unga i riskzon. Syftet med samverkan är att gemensamt arbeta fram rekommendationer för att effektivisera det brottsförebyggande arbetet med fokus på att förhindra att barn och unga utvecklar ett normbrytande beteende som kan leda till kriminalitet.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss